- Úvod
- Články
Historie Kávy...
Káva pochází pravděpodobně z Etiopie ( provincie Kaffa ) odkud je původem kávovník a kde se ještě dnes nachází divoce roustoucí kávové keře. O kávovníku v dné oblasti koluje pěkná řádka legend a pověstí. Zmínky o kávovníku jsou již z dob před naším letopočtem, ovšem zdroje, na které je možné se spoléhat, se o kávovníku zmiňují někde kolem 6. století našeho letopočtu. V Etiopii se nejprve kávová zrna žvýkala.
Kavovníky byly odtud nejspíše převezeny ve 13. a 14. století válečníky a nebo otroky při vojenských taženích do Jemenu, kde byly vysazeny na terasovitá políčka. Zde probíhal již první kultivace kávovníků.
Kdo ovšem přišel první na to, že z rozdrcených zrnek uvařených ve vodě vznikne povzbuzující nápoj, se neví. Ale každopádně má Arabský poloostrov prvenství v pěstování kávovníku.
Pro zdejší pěstitele a obchodníky byla káva velkým zdrojem příjmů. Vývoz zelených zrn kávy byl zakázán pod těžkým trestem a Arabové záměrně znehodnocovali kávová semena varem, aby nemohlo dojít k vypěstování keřů kávovníku mimo Arábii. Zásluhu na rozšíření pěstování kávy v různých oblastech světa mají hlavně Holanďané, kteří počátkem 17. století přivezli tajně zelená kávová semena z Jemenu a začali pěstovat kávovníky ve svých zámořských koloniích. Netrvalo dlouho a v po krátké době počali kultivovat keře kávovníku na Ceylonu (1658) a v Indii. Později bylo pěstování kávy rozšířeno i na Jávu (1697). Holanďané na konci 18. století v produkci kávy vytlačili arabskou konkurenci na druhé místo. Vzhledem k tomu, že se káva stávala velkým zdrojem přímů, tak byly roku 1720 tajně převezeny kávovníky francouzem Chevalier Gabriel Mathieu de Clieu na ostrov Martinique. Tento čin byl dal nejspíše základ klonu miliónů kávových keřů, rostoucích dnes ve Střední Americe a oblasti Karibiku. Dalším velmi důležitým mezníkem v historii kávy je období kolem roku 1730 kdy byl vyslán Brazilským panovníkem do Francouzské Guyany poručík Francisco de Melho Palheta za účelem urovnání pohraničního sporu. Jeho pravým posláním však bylo získat a přivézt do Brazílie semena kávovníku. To se mu lstí podařilo a pěstování kávovníků v Brazílii začalo.
Pěstování kávovníků se nakonec v Brazílii tak rozšířilo, že v současné době je největším světovým producentem kávy. O další rozšíření kávovníku do ostatních oblastí světa se následně nejvíce zasadili Angličané a Španělé, kteří zavedli pěstování kávy ve svých koloniích.
Ale ještě se musíme vrátit k vysvětlení co je vlastně kávovník.
Kávovník je rostlina, která je velice rozšířená, a to především v celém subtropickém a tropickém pásmu. Kávovník se řadí mezi takzvané ovocné dřeviny a pěstuje se ve více než 70 zemích světa. Pěstitelé kávy po celém světě se snaží tuto rostlinu neustále kultivovat aby byla odolnější vůči škůdcům a nesla lepší plody. Polody kávovníku jsou barvou a tvarem velice podobné třešním. Zralý plod kávovníku má červenou až červenofialovou barvu a jsou uvnitř skryta dvě kávová zrna - semena.
Dva nejrozšířenější druhy kávy jsou Coffea arabica a Coffea canephora označovány jako Arabicaa Robusta. Většina vypěstované kávy na světě je právě tohoto druhu. Další dva druhy Coffea liberica a Coffea excelsa hrají jen velmi malou a nepodstatnou ekonomickou úlohu při pěstování kávy a nejsou tak rozšířeny.
Arabica se pěstuje na všech místech světa, které nabízí pro pěstování kávovníku příznivé podnebí a přírodní podmínky jako je dostatek vláhy a slunce. Ideální podnebí pro pěstvání kávovníku se nachází v tropických oblastech s vysokou vlhkostí.
Právě oblast pěstování kávovníku určuje chuť kávy. Kávovníky pěstované ve vyšší nadmořské výšce od 900 mnm. a často i na sopečné půdě. Půda poskytuje zrnkám kávy různou chuť , vůni a obsah kofeinu. Arabica je rozšířenějším druhem kávy v porovnání s Robustou.
Její produkce tvoří zhruba tři čtvrtiny celkové světové produkce. Přestože upražená zrnka obou druhů si jsou velmi podobná, mezi jejich keříky a plody je markantní rozdíl. V první řadě je mezi nimi rozdíl genetický.
Arabica obsahuje 44 chromozómů, zatímco Robusta jich má pouhou polovinu. Samotné keříky jsou si podobné, avšak nepatrně se liší ve tvaru a barvě lístků a kvítků. V nešlechtěném stavu dorůstá keř Arabica 6 až 8 metrů zatímco keř Robusta 8 až 10 metrů. Keře kávy arabica nezvládnou vysoké teploty nad 30°C déle než 1 až 2 dny a z toho důvodu se musí pěstovat v takových nadmořských výškách. Naproti tomu Robusta je doma v nadmořských výškách již od 200 nmm..
Plody těchto kávovníků neposkytují tak lahodnou chuť jako arabica, ale není však také tak náročný na zpracování a pěstování. Tomuto druhu kávovníku nevadí ani vyšší teploty. Káva z kávovníku robusta má tmavší barvu a díky vyššímu obsahu kofeinu.
Arabica obsahuje 1 až 1,75 % a Robusta obsahuje 2 až 4,5 %. Robusta tedy obsahuje velké množství chlorogenních kyselin, látek, které narušují trávení, pokud překročí určitou přípustnou hladinu. Robusta má také drsnější chuť a je více hořká než Arabica.
Zpracování kávy z kávovníku robusta není tak finančně náročná jako u arabského kávovníku. Obyčejně se káva robusta používá s jinými druhy kávy jako směs. V kombinaci s arabikou tak také snižuje celkovou cenu kávy.
Mezi nejiznámější a nejívíce ceněné kávy arabica patří káva Jamaica Blue Mountain , Hawaii Kona , Kopi Tongkonan Toraja , Costa Rica Tarazzú a velmi známá, populární káva Kopi Luwak ( Cibetková káva ) . U vedené kávy zakoupíte na www.rychle-darky.cz . Všechny námi nabízené kávy jsou dováženy přímo ze zemí původu.
Co je Gadget.....
Gadget je předmět většinou technického rázu (např. přístroj nebo zařízení), který má určitou specifickou funkci, ale zároveň je často populární novinkou na trhu. Gadgets a různé vychytávky jsou produkty, které Vás pobaví, pomohou, když budete v úzkých nebo ulehčí práci. Gadgets produkty nabízí nevšední řešení, všedních problémů.
Gadget se česky někdy označuje jako „vychytaná věcička“ nebo „udělátko“.
V našem e-shopu najdete spousty produktů, které by mohly být označeny jako Gadget.