- Úvod
- Káva
- Cibetková káva
- Kopi Luwak cibetková káva Arabika 100 g, Středně mletá
Kopi Luwak cibetková káva Arabika 100 g, Středně mletá

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- Kopi Luwak cibetková káva Arabika 100 g, Středně mletáSkladem 61 600 Kč1 322 Kč bez DPH
Cibetková káva a nebo-li v indonéštině Kopi ( káva ) Luwak ( cibetka ) je unikátní káva, která pochází z Asie. Její výjimečnost spočívá mimo jiné v tom, že si na kávových zrnech nejprve pochutnala kunovitá šelma cibetka a pak je káva sbírána sběrači na zemi. Káva je dovážena z plantáží Sidikalang, Sumbawa, Lampung, Jember, Sulawesi a Kintamani.
Cibetka ( Ovíječ skvrnitý ) je kunovitá šelma podobná kočce, která váží v dospělosti zhruba 4 kg. Jedná se o nočního tvora, který se živí převážne hmyzem, hlodavci, drobnými ptáky a tropickými plody. Vyskytuje se pouze na indonéských ostrovech ( Jáva, Sumatra a Sulaweis ) a z neurčitých důvodů se živí i bobulemi kávovníku. Zvlášností je že trávicí ústrojí Cibetky dokáže zvládnou jen slubku a tak zrna vycházejí neporušena. Uvnitř trávícího traktu se změní samotná struktura zrn, dochází k chemickým procesům v důsledku pronikání žaludečních šťáv a kyselin. Tím káva ztrácí na hořkosti a dosahuje originální chuti. Zrna se stávají křehčí, tvrdší a tmavší. Tamní domorodci pak celé dny tráví hledáním a sbíráním jejího trusu, z nějž zrna vybírají a proto název Cibetková Káva - Kopi Luwak.
Popularizací se Cibetková káva ( Kopi Luwak ) stala vyhledávanou specialitou, a to díky unikátní chuti a velmi skromné produkci, což způsobilo, že někteří domorodci v Indonézii odchovávají mláďata Cibetek v zajetí a poté je vypouští na kávovníkové plantáže. Tímto způsobem se snaží zvyšovat produkci kávy, ale Cibetky v zajetí nejedí takové množství kávových bobů jako v přírodě, tak i tato produkce neni rovněž velké. Cibetky pojídají plody kávovníku jen z vlastní vůle.
Pravá káva Kopi Luwak má oproti klasickým praženým kávám výrazně jemnější chuť a nezanechává v ústech trpkost a hořkost. Chuť jednotlivých druhú Arabik Kopi Luwak se liší plantáž od plantáže. Káva typu Arabica má výraznější aroma, je chuťove jemnější a méně hořká.
Cibetkovou kávu nabízíme již od 50 g. váhy a ve třech způsobech zpracování. Káva je 100 % Kopi Luwak.
Druhy zpracování:
- zrnková
- středně mletá - turek
- jemně mletá - preso
Na požádání je možné zpracování - velmi jemně mletá - profi preso